פעילות בית

קסם האיצטרובל

קסם האיצטרובל

מה צריך?

 

איך לבנות?

  1. מוצאים אצטרובל שקשקשיו פתוחים.
  2. מניחים בקערה ומכסים במים. (תמונה מס' 2)
  3. ממתינים כשעה. מה קורה לקשקשי האצטרובל? (תמונה מס' 3)
  4. מייבשים מעט את האצטרובל הסגור במגבת או בנייר סופג.
  5. מכניסים את האצטרובל הסגור אל הבקבוק. (תמונה מס' 4)
  6. ממתינים מספר ימים שהאצטרובל יתייבש וייפתח מחדש, כך שהוא לא יוכל לצאת מן הבקבוק. אפשר לזרז את התהליך על ידי הנחת הבקבוק עם האצטרובל בשמש. (תמונה מס' 5+6)
  7. מראים את הבקבוק לאחרים וצופים בהם מנסים להבין איך האצטרובל נכנס פנימה.

 

מה קורה פה?

אצטרובלים ניתן למצוא על עצים מחטניים (כמו אורן למשל), ויש להם יכולת מיוחדת - הם נפתחים במזג אוויר חם ויבש ונסגרים במזג אוויר לח וקר. יש מספר סיבות ליכולת של האצטרובל להיפתח ולהיסגר, רובן קשורות ביכולת ההפצה של זרעי האצטרובל כדי ליצור פירות חדשים ובהגנה עליהם.

איך האצטרובל נפתח ונסגר? קשקשי האצטרובל עשויים עץ, וחומר עצי נוטה להתנפח כשהוא נרטב או כשהלחות סביבו גבוהה. עץ מורכב בעיקר מחומר בשם תאית (צלולוזה), שהוא פולימר (כלומר מולקולה ענקית של חומר שבנויה מהרבה מולקולות קטנות המחוברות יחד לשרשרת ענקית) שמסוגל לספוג מים. כשהעץ נרטב, מולקולות המים הקטנות נכנסות בין שרשראות התאית ומרחיקות אותן זו מזו – והעץ מתנפח. 

המבנה של קשקשי האצטרובל מאפשר להם להיסגר כשהם רטובים ולהיפתח כשהם יבשים: בתהליך ההתכווצות וההתנפחות החלק התחתון של כל קשקש, שמכיל כמות עץ גדולה, זז יותר מאשר החלק העליון שלו, וכתוצאה מכך הקשקשים נפתחים או נסגרים.

חלק מקשקשי האצטרובלים נפתחים רק בתנאי חום ויובש קיצוניים באמת כמו אלה שנוצרים בשריפות יער. מייד אחרי השריפה האצטרובלים נפתחים והזרעים שבתוכם, שנשארו מוגנים מהאש, נופלים לקרקע ומאפשרים ליער להתחדש בחורף הבא. 

*אם לא מצאתם בקבוק עם פתח רחב מספיק, אפשר לבצע גם רק את חלקו הראשון של הניסוי: מניחים את האצטרובל בקערת המים וממתינים שייסגר. לאחר שהוא נסגר, מכניסים את האצטרובל למיקרוגל ומפעילים כדי לזרז את תהליך החימום והייבוש שלו. תוך דקות מעטות הוא ייפתח חזרה!