(2013-1928)
פרופסור פיטר הילמן ז"ל היה המייסד והמנהל הראשון של מוזיאון המדע ע"ש בלומפילד ירושלים.
פרופ' הילמן היה מי שחזה, יזם והקים את מוזיאון המדע ע"ש בלומפילד ירושלים - והיה בין הראשונים לקרב את המדע לקהל הרחב ולהנגיש מדע בצורה פופולרית. רוחו שרתה ושורה על המוזיאון מהיום הראשון בו הגה את הרעיון ועד היום.
פרופ' הילמן נולד בדרום אפריקה בשנת 1928 ועלה לישראל בשנת 1960 לאחר שסיים לימודי דוקטורט בפיזיקה גרעינית באוניברסיטת הרווארד והשתלם במעבדות מובילות בעולם בתחום התמחותו. בשנת 1964 התמנה לעמוד בראש המחלקה לפיזיקה גרעינית במכון ויצמן למדע ברחובות.
בשנת 1967 ביצע פרופ' הילמן תפנית מדעית ופנה אל תחום התמחות חדש: נוירוביולוגיה וחקר המוח. הוא התמנה לתפקיד פרופסור במכון למדעי החיים של האוניברסיטה העברית בירושלים וכיהן בתפקיד זה עד לפרישתו בשנת 1998.
כבר בשנת 1980 הגה פרופ' הילמן את רעיון הקמתו של מוזיאון למדע בירושלים. כצעד ראשון במימוש חזונו הקים באוניברסיטה העברית את "עין רואה – סדנא למדע", שפעלה באוניברסיטה במשך כעשור. פעילותה של הסדנה נעשתה כולה בסימן חזונו, מנהיגותו ומרצו של פרופ' הילמן.
במקביל המשיך פרופ' הילמן בקידום הקמתו של מוזיאון מדע גדול ומבוסס בירושלים, הראשון מסוגו בישראל. הרעיון זכה לתמיכה של האוניברסיטה העברית והקרן לירושלים והתממש בשנת 1992 עם חנוכתו של מוזיאון המדע ע"ש בלומפילד ירושלים.
פרופ' הילמן שימש בהתנדבות כמנהלו הראשון של המוזיאון במשך כשלוש שנים. עם צאתו לגמלאות בשנת 1995 ועד ימיו האחרונים, המשיך לשמש כמנהל מדעי בהתנדבות. הוא פקד את המוזיאון במשך כל שבוע ותרם מניסיונו, ידיעותיו ואהבתו הרבה למדע לדורות הבאים.
פרופ' הילמן השרה את רוחו המיוחדת על עבודת המוזיאון תוך הנגשת מדע לציבור הרחב בצורה מובנת לכל גיל ולכל מגזר. הוא פרסם עשרות מאמרים בארץ ובחו"ל, העמיד דורות רבים של סטודנטים שוחרי מדע וקידם את מושג תרבות המדע ברחבי הארץ.
בשנת 2019 ציין העולם 500 שנה למותו של לאונרדו דה וינצ'י. התערוכה המרכזית של המוזיאון באותה השנה, "השאלות של לאונרדו", הוקדשה לזכרו ולעבודתו של פרופ' פיטר הילמן.
לאונרדו דה וינצ'י, אולי יותר מכל אחד אחר, גילם את הרעיון של 'איש הרנסנס' הקלאסי, אדם שלמדנותו ותחומי העניין שלו משתרעים על תחומי דעת רבים ושונים, וכוללים הן את מדעי הטבע הן את מדעי הרוח. פרופ' הילמן, חוקר ידוע בפיזיקה גרעינית ובמדעי המוח, היה ללא ספק 'איש הרנסנס' של ימינו. הוא ניחן ביצירתיות ובסקרנות בין-תחומית, לא הפסיק לשאול שאלות והעניק השראה לאחרים לעשות את אותו הדבר.