אם מישהו ישאל, "איך למעשה כל זה התחיל?", התשובה תהיה פשוטה: במעבדה של פרופ' פיטר הילמן, במכון למדעי החיים, בקמפוס האוניברסיטה העברית בגבעת רם, בשנת 1980.
באווירה האקדמית של גבעת רם, באוויר ההרים של ירושלים, כינס פרופ' הילמן קבוצה של אנשי אקדמיה מהאוניברסיטה העברית סביב מטרה משותפת: להקים בית קבוע שיציג את המדע בדרך מושכת ופשוטה לקהל הרחב, לבני הנוער ואפילו לילדים הקטנים.
המודל היה האקספלורטוריום בסן-פרנציסקו שהוקם בשנת 1969 על ידי פרנק אופנהיימר, ויחד עם מוזיאון המדע החדש בטורנטו קנדה, שנפתח באותה שנה, יצרו תנועה חדשה של מוזיאוני מדע פעילים בעולם. הקבוצה הקימה עמותה בשם "בית למדע פשוט" ויצאה לדרך. העמותה פעלה מהקמפוס של גבעת רם במשך 10 שנים.
כדי ללמוד כיצד להקים מוזיאון בירושלים החליטה הקבוצה הירושלמית לצעוד בשני נתיבים:
• לפעול: "עין רואה - סדנא למדע" נפתחה בשנת 1982 כמעבדה ציבורית ניסיונית, בה יכול היה הצוות לפגוש את הקהל ולבחון יחד איתו את אמצעי התצוגה הנכונים ואת דרכי ההדרכה המתאימות לחברה בישראל. במסגרת "עין רואה - סדנא למדע" הוקמו תערוכות כמו "על החושים", "גדול וקטן", "מתגלגל ועובר"; התקיימו אירועים לקהל כמו "בועות סבון", "מסתובבים" ועוד; פותחו תוכניות לתלמידים, חוגים למתעניינים והשתלמויות לעובדי הוראה.
• לחשוב: הקבוצה החלה להתכנס בצורה קבועה כצוות חשיבה שתפקידו היה לנסח את המניפסט של המוזיאון החדש. פרוגרמה רעיונית זו הוצגה במסגרת של סמינר בינלאומי, "סמינר בת-שבע", שיזם וארגן פרופ' הילמן בירושלים בשנת 1982. בסמינר התכנסו מומחים מחו"ל יחד עם אנשי מקצוע מתעניינים מישראל, ובו נוצר למעשה הגרעין ממנו צמחו כל מוזיאוני המדע בישראל.
הסמינר חיזק את ידי הקבוצה הירושלמית להמשיך בדרך, להמשיך ללמוד ולגבש תוכניות, להמשיך להתנסות בפעילויות עם קהל ולצאת לדרך - להכין פרוגרמה ולחפש תמיכה ומשאבים להקמתו של מוזיאון מדע פעיל בירושלים.
הפרוגרמה שגובשה כללה תוכנית אב למוזיאון המדע בירושלים בשטח של 10,000 מ"ר ובסמוך אליו תיאטרון הקרנה על מסך ענק (איימקס). אותר מגרש מתאים, בין מוזיאון ישראל לקמפוס המדעי של האוניברסיטה העברית, כחלק משדרת המוזיאונים הלאומית.
טדי קולק, ראש העיר של ירושלים באותה תקופה, נחשף למיזם שצמח באוניברסיטה כבר בשנותיו הראשונות. ההתלהבות של קולק הייתה גדולה, וכעת נותר רק לחכות לתורם הנכון, שבעזרת הקרן לירושלים יוכל לסייע להקים את המפעל.
משפחת בלומפילד ענתה על הציפיות - בעזרת קרן אל-די, מימנה המשפחה את הקמתו של מוזיאון המדע, שאגפו הראשון נפתח במשכנו החדש ביולי 1992. המוזיאון נבנה על ידי הקרן לירושלים.
צוות הקמה קטן ליווה את התהליך לכל אורכו - "מרעיון למוזיאון". ההתארגנות לקראת בנייתו של המוזיאון אפשרה להרחיב את הצוות מצד אחד, והובילה לחלוקת תפקידים מצד שני.
פרופ' הילמן המשיך בתפקידו כמנהל המייסד, מיה הלוי הפכה לראש צוות ההקמה ואחראית על התצוגות, ורעיה טוכמן הייתה לאחראית על הפעילות החינוכית ומפתחת המרכז לגיל הרך. אליהם הצטרפו במהלך שנות ההקמה דיאנה פינוס לצוות הגיל הרך, בני נחמני כראש הצוות הטכני, וד"ר אמיר בן שלום כמפתח המוצגים. גרעין זה היה הבסיס לצוות הקבוע של מוזיאון המדע ע"ש בלומפילד ירושלים.
האוניברסיטה העברית יחד עם הקרן לירושלים ועמותת "בית למדע פשוט" הקימו יחד עמותה חדשה בשם "מוזיאון המדע ע"ש בלומפילד ירושלים", מינו ועד מנהל של 15 חברים בראשותו של היו"ר הראשון, פרופ' יצחק פרנס. הצלחתו של המוזיאון הביאה לצורך להרחיבו. בשנת 1995 הגיש המוזיאון לקרן לירושלים פרוגרמה מפורטת לאגף חדש, ובקיץ 2001 חנכנו את האגף החדש בטקס חגיגי. במימון האגף החדש לקחו חלק יחד עם משפחת בלומפילד גם משרד החינוך, ותורמים נוספים שהגיעו דרך הקרן לירושלים.
כל שנה בחיי המוזיאון היא יצירה חדשה וחדשנית של חֵקֶר, פיתוח ועשייה, שבה נוטלים חלק צוות המוזיאון והשותפים הרבים לדרך ולאמונה כי מדע הוא שפה משותפת חוצת מגדר, מגזר, גיל ואמונה.
מאז שנת 1992 דרכו במוזיאון למעלה מ-7 מיליון מבקרים, נבנו יותר מ-40 תערוכות, פותחו אלפי מוצגים פעילים, הוצגו 30 תערוכות מתחלפות (חלקן מיובאות וחלקן תוצרת הארץ), התקיימו למעלה מ-120 אירועים מיוחדים לקהל הרחב, פותחו מאות תוכניות חינוכיות שונות (מגיל הגן ועד לגמלאים) ועוד היד נטויה.
אנחנו במוזיאון המדע שואפים להמשיך להיות Hub & Lab בעולמות התרבות והחינוך למדע ולטכנולוגיה. נמשיך לפעול לאור הערכים שלנו ולאור החזון המוביל אותנו – להיות בית חווייתי והתנסותי לכל החפֵצים 'ללמוד איך ללמוד'.
אנחנו שואפים לצעוד קדימה; להמשיך ולפתח את המוזיאון בחלליו השונים ובסביבות החוץ, במקומות הפיזיים ובמרחבים המקוונים, תוך שילוב ביניהם; לאצור תערוכות חדשות ולארחן; להוות מרכז פיתוח, ידע והעשרה בתחומי המדע והטכנולוגיה עבור ציבור התלמידים ואנשי ההוראה; לעודד מצוינות בקרב נערות ונערים מכלל המגזרים בחברה הישראלית; לאפשר ולהציע מגוון של פעילויות וחוויות לכל בני המשפחה, בכל גיל, בתחומי מדע מגוונים; לעורר שיח ודיון ולהיות מרחב פתוח המאפשר תהליך מהנה וחווייתי של חֵקֶר ולמידה תוך רקימת שיתופי פעולה בארץ ובזירה הבינלאומית.
האתגר הגדול שעומד לפנינו כעת הוא הקמת מוזיאון טבע ישראלי כחלק מקמפוס משולב עם מוזיאון המדע תוך יצירת חיבורים בין תחומי המדע השונים; בקמפוס המוזיאלי המשולב יוצגו תופעות הטבע ועקרונות המדע יחד עם המתודולוגיה שהובילה לתגליות ותובנות חדשות הכוללת תצפיות והשערות, לצד ניסויים ותיאוריות, ופיתוחים רלוונטיים בטכנולוגיה ובתעשייה.
הצגתן של דיסציפלינות מדעיות שונות תחת קורת גג משותפת מאפשרת הצגת הקשרים העמוקים, כמו גם ההבדלים המפתיעים, שבין גישות מדעיות שונות, בחיפוש אחר חוקיות אוניברסלית בעולם הסובב אותנו.
פרופ' יצחק פרנס 1993-1992
ד"ר דן שרון 1995-1993
פרופ' נאוה בן צבי 2010-1995
פרופ' ראם סרי 2014-2010
שלמה ינאי 2014 ועד היום