המחשב האלקטרוני הומצא לפני שבעים שנה, וכבר חדר לכל תחומי חיינו - עד שלפעמים נדמה שאנחנו שוכחים לשאול את עצמנו מה משמעותו של המכשיר המופלא הזה, מה הבסיס המדעי שעליו הוא ניצב ומה השפעתו על החשיבה המדעית בהווה ובעתיד.
מי שכן שאל את השאלות האלה היה אלן טיורינג, המתימטיקאי האנגלי שחזה את המחשב כבר ב-1936 והבין שהמחשב יהיה מראה שדרכה נוכל לבחון את מהות המוח והתודעה שלנו.
פריצת הדרך הפילוסופית הזו מציבה את מדעי המחשב בחזית המדע המודרני, ומאפשרת להם לטפל בבעיות מאתגרות ומרתקות.
תערוכת CAPTCHA, המיועדת בעיקר לנוער ולמבוגרים, בוחנת שאלות מרכזיות שבבסיס מדעי המחשב, ובהן:
במקביל לשאלות העיוניות – ובהשראתן – עוסקים מדעני המחשב בפיתוח יישומים רבי עוצמה שיש להם השפעה אדירה על חייהם של כל אחד ואחת מאיתנו, כמו שיטות מחקר חדשות בכל תחומי הידע האנושי, רשתות תקשורת חובקות עולם ששינו את פני החברה, הפוליטיקה והקשר שלנו עם הזולת, שיטות הצפנה שבלעדיהן לא היו אפשריים המסחר והבנקאות באינטרנט, מערכות רפואיות שמצילות חיי אדם מדי יום ועוד.
מדינת ישראל היא מרכז חשוב במחקר ובפיתוח של כל אלה, והתערוכה מציגה את העושים במלאכה אצלנו.
לכל רוחב התערוכה תפגשו את עקבותיו של אלן טיורינג - פילוסוף וטכנולוג, מתמטיקאי ומפצח צפנים, הוגה ומיישם – פועלו של האיש שהניח בחייו הקצרים את יסודות מדעי המחשב שזור בכל תחומי המדע שהקים. היה זה אדם מדהים שלא זכה בחייו לגמול ולהכרה הראויים לו. כעת, מאה שנה אחרי הולדתו, אתם יכולים להתוודע לאיש ולתרומתו לעולם שלנו היום – ומחר.
למה CAPTCHA?
ראשי התיבות של CAPTCHA הם "Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart", ובעברית: מבחן טיורינג ציבורי אוטומטי לחלוטין להבחנה בין מחשבים ובני אדם.
כאשר אתר אינטרנט מבקש מכם להקליד את האותיות, המספרים והסימנים כמו בדוגמה, אתם מתבקשים להוכיח שאינכם תוכנה אוטומטית המנסה להיכנס לשירות ללא אישור.